Tuesday, July 3, 2012

THE LAST FINAL EXAM..

Assalamualaikum..wbt..
Dalam..kesibukkan minggu final exam ini..diri nie, di panggil utk mengupdate blog nie..(^_^)..patutnya waktu nie berkepit 24jam dengan paper..tpi rasa nak sharing sesuatu yang sangast bermakna untuk diri..
Mungkin exam kali nie adalah yg 'the las final exam' utk tempoh pengajian degree,insyaALLAH..dan ada yg begitu mengujakan semasa nak start final..panggilan telefon mak di awal pagi lepas subuh..

mak :" ingat ALLAH yg bagi pandai bukan pensyarah kamu,ALLAH yg bgi ILMU..minta doa dkt ALLAH, mak pun doakan kamu cemerlang berjaya dalam hidup..".. (ingat tu dayang...)

hatiku berkata: mak..TERHARU kata-kata mak..first time periksa mak cakap mcm nie, rasa INDAH dijiwa hukhuk..

~Aamiin..kata2 MAK..sayang MAK kerana ALLAH SWT.. SEMOGA mak terus tabah dalam menempuhi hidup..~

masa-masa final nie..tangan sibuk jugak menconteng dikala letih membuat nota, ikut mood EXAM..(^_^)


..contengan semalam 3 julai 2012...

Tuntutlah ilmu, sesungguhnya menuntut ilmu adalah pendekatan diri kepada Allah Azza wajalla, dan mengajarkannya kepada orang yang tidak mengetahuinya adalah sodaqoh. Sesungguhnya ilmu pengetahuan menempatkan orangnya, dalam kedudukan terhormat dan mulia (tinggi). Ilmu pengetahuan adalah keindahan bagi ahlinya di dunia dan di akhirat. (HR. Ar-rabii') 

..mood CINTA ILMU....





Perancangan ALLAH (perkahwianan kak IRMA&REDZA)..

Assalamualaikum..

Terdetik hati utk berkongsi..sesuatu yg menyentuh hati, dan terharu dengan pertemuan pasangan yg telah selamat di ijab qabulkan pd 29hb jun 2012 pasangan IRMA&REDZA..
rasanya..di ruang FB dan mana rakan blogger turut berkongsi cerita..tpi disni saya jugak nak berkongsi di blog ini..dari pandangan diriku..
menarik hati..perjalan jodoh IRMA..seorang artis dan pengacara TV ALHIJARAH.. sesuai dgn penhijrahnya..peraancangan ALLAH itu sungguh besar buat kak IRMA..pertemuan di TANAH SUCI MEKAH, tanah yg penuh barakah..
SUBHANALLAH..tiada couple, lepas balik umrah family pasangan kak IRMA dtng mengikat pertunangan jodoh mereka dipermudahkan dalam tempoh yg singkat,..
semoga kita mengambil pengajaran di setiap apa yang berlaku dalam cerita hidup kak IRMA ini.. sungguh ALLAH ini MAHA MENGETAHUI atas segala sesuatu dan DIA lah yg mengatur segala apa yang ada di langit dan dibumi...

firman ALLAH S.W.T dalam Al-Quran...

 "Maka ni’mat Rabb kamu yang manakah yang kamu dustakan?" (surah Ar-Rahman: ayat18)


~ semoga ALLAH meRAHMATI pansangan ini kan IRMA& suami ReDZA hingga kesyurga..dikurniakan anak yg soleh/solehah.. (^_^)~


video



Sunday, July 1, 2012

mencari CINTA..


Dan (ingatlah), sesiapa yang bertawakal (berserah diri bulat-bulat) kepada Allah, maka dicukupkan baginya (keperluan untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala yang di kehendaki-Nya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu. 
- (AyaT 3 Surah At-Talaq)


....puas diri merantau.meneroka disebalik jiwa yg bisa meberi cinta buat ku..namun entahlah mengapa diri ini mudah untuk jatuh cintah, rapuh sungguh iman dijiwa..akhirnya cinta yg di temui, tidak kekal lama..hanya di sepauh jalan..ada juga tidak kemana halanya..akhirnya tewas, hawa nafsu merajai hati hingga lupa pada pemilik CINTA HAKIKI...rupanya jawapan pada pemgembaraan ini adalah untuk MERAIH CINTA-NYA..namun langkah masih lemah utk mengapainya..adakah kerana DOSA-DOSA lalu, memberatkan pundak..

~kembalilah..kepada-NYA, sandarkan CINTA hanya untuk NYA~


~ya ALLAH..berilah aku MERAIH CINTA-MU.ya ALLAH..pimpin la hamba-MU yg lemah ini..~